BLOG
Pas op met zieke werknemers die zichzelf hersteld melden…

Werknemers die (gedeeltelijk) verzuimen als gevolg van ziekte kunnen zichzelf hersteld melden. In de praktijk komt dit dan ook geregeld voor en niet zelden is er sprake van een ‘Lourdesmoment’, zoals advocaat arbeidsrecht en auteur van het boek ‘Geen gedoe met personeel’ Suzanne Meijers dat noemt. Een werknemer meldt zich dan bijvoorbeeld hersteld omdat hij of zij bijna één jaar ziek is en de werkgever in plaats van 100% nog maar 70% van het loon gaat doorbetalen. Om dit te voorkomen doet de werknemer een betermelding. Iedereen blij zou je denken. Helaas gaat die vlieger niet altijd op.

Herstel(dmelding)

Voor de volledigheid wil ik nog even stilstaan bij herstel en de hersteldmelding want ik merk dat hier nog vaak onduidelijkheid over is. Heel ingewikkeld is het trouwens niet. Er is uitsluitend sprake van herstel als een werknemer weer volledig zijn of haar eigen werk doet – juristen noemen dit de bedongen arbeid – voor het overeengekomen aantal uren. Belangrijk hierbij is dat een werknemer alle taken die bij zijn of haar functie horen weer heeft hervat. Is dit niet het geval, dan is er geen sprake van herstel en is iemand nog steeds aan het re-integreren.

Niet zomaar akkoord gaan

Verzuimbegeleiders zijn meestal niet happig op (spontane) hersteldmeldingen door werknemers omdat het bij nieuwe uitval kan leiden tot een nieuwe verplichte loondoorbetalingsperiode (wachttijd) van 104 weken. Daar zit je als werkgever natuurlijk niet op te wachten. Om het risico hierop te beperken doen werkgevers er – in overleg met een casemanager of verzuimbegeleider – goed aan om een werknemer die zich hersteld wil melden of meldt langs de bedrijfsarts te sturen zodat die kan vaststellen of er geen sprake meer is van arbeidsongeschiktheid.

Het komt meer dan sporadisch voor dat een werknemer zichzelf hersteld vindt maar dat de bedrijfsarts deze opvatting niet deelt. Bijvoorbeeld omdat iemand nog niet volledig in de bedongen arbeid werkzaam is of omdat er nog medische klachten zijn die beperkingen voor arbeid opleveren. Is er volgens de bedrijfsarts nog sprake van arbeidsongeschiktheid? Dan mag je als werkgever de hersteldmelding weigeren en loopt de verzuimperiode door.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi

Wellicht vind je dit ook interessant!