BLOG
VCP, FNV en CNV zien niets in wetsvoorstel om RIV-toets bij WIA-aanvraag te veranderen

Vakbonden FNV, CNV en VCP zien niets in een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat het medisch oordeel van de bedrijfsarts leidend gaat zijn bij de zogeheten RIV-toets. Deze toets moet UWV uitvoeren zodra een langdurig arbeidsongeschikte werknemer een WIA-uitkering aanvraagt. Een arbeidsdeskundige van UWV beoordeelt o.a. het re-integratieresultaat en of er voldoende is gedaan om een zieke werknemer te re-integreren. Indien nodig wordt er een verzekeringsarts ingeschakeld.

Bij het wijzigen van de wetgeving met betrekking tot de RIV-toets zal er bij een WIA-aanvraag geen controle van het re-integratiedossier meer plaatsvinden door een verzekeringsarts van UWV. Dit zou tot minder loonsancties voor werkgevers moeten leiden. Volgens de vakbonden leidt dit echter tot minder re-integratiekansen voor werknemers.

De kans is echter groot dat het wetsvoorstel het gaat halen en de RIV-toets per juli 2023 aangepast zal worden. Het huidige kabinet staat namelijk nog steeds achter het uitgangspunt van het wetsvoorstel.

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!