BLOG
Verruiming lage-inkomensvoordeel (LIV) op laatste moment teruggedraaid door Tweede Kamer

De tweede kamer heeft op het laatste moment de verruiming van het lage-inkomensvoordeel (LIV) die vanaf 2024 zou gaan gelden teruggedraaid. Onlangs werd – na een gesprek met werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW – nog besloten dat de regeling verruimd zou worden. Dit is nu van de baan. Op initiatief van GroenLinks, PvdA en Volt gaat de verruiming toch niet door. De eerder aangekondigde LIV-verhoging gaat alleen gelden voor 2022 en heeft betrekking op de tegemoetkoming die werkgevers in 2023 uitgekeerd krijgen.

LIV

Het LIV is een regeling dat is ingegaan op 1 januari 2017 en in 2025 komt te vervallen. De regeling is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag (uur)loon. Hierdoor dalen de loonkosten voor werkgevers waardoor de kans op werk voor een bepaalde groep mensen zou moeten toenemen. Het LIV wordt toegekend per werknemer en per verloond uur en is maximaal €1000 per jaar. Voor dit jaar wordt dit bedrag eenmalig verhoogd.

De regeling is al een tijd een doorn in het oog van de linkse partijen. Zij zien het LIV als een beloning voor werkgevers die niet geprikkeld worden om werk beter te betalen. Een hoger uurloon zorgt immers voor een lagere LIV-vergoeding.

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!