BLOG
UWV verwacht dat uitkeringslasten in 2023 met bijna 10% zullen stijgen

UWV verwacht in 2023 in totaal 1,8 miljard euro meer kwijt te zijn aan uitkeringslasten. Dit is een stijging van bijna 10%. In 2022 zullen deze lasten met 0,09 miljard euro nog beperkt stijgen ten opzichte van 2021. Dit valt op te maken uit de recent verschenen Juninota van het uitvoeringsinstituut. Door middel van deze nota schetst UWV actuele inzichten voor 2022 en 2023 in de verwachte ontwikkeling van de door hen uitgevoerde wetten en fondsen.

De uitkeringslasten met betrekking tot arbeidsongeschiktheidsuitkeringen stijgen in 2022 met 0,6 miljard euro en in 2023 met 1,1 miljard euro. In 2021 werd er 13,6 miljard aan arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zoals de WIA uitgekeerd. Voor regelingen zoals de Ziektewet en WAZO kwamen de uitkeringslasten vorig jaar uit op 3,6 miljard euro. Verwacht wordt dat dit in 2023 4,4 miljard euro zal zijn. Bij de Wajong is de indexatie een belangrijke oorzaak voor de stijgende uitkeringslasten.

De Juninota vind je hier.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi

Wellicht vind je dit ook interessant!