BLOG
Dit moet je weten over het te laat aanvragen van een WIA-uitkering

Langdurig zieke werknemers krijgen in de 88e ziekteweek een brief van UWV waarin wordt aangegeven dat men een WIA-aanvraag kan doen. Deze aanvraag moet uiterlijk in de 93e ziekteweek zijn gedaan. Maar wat als je enkele weken te laat bent of zelfs jaren later een aanvraag doet? In deze blog geef ik uitleg.

Laattijdige aanvraag

Hoewel een WIA-uitkering in beginsel in uiterlijk de 93e ziekteweek moet zijn aangevraagd kan dit ook later. Er is dan sprake van een laattijdige aanvraag. UWV moet de aanvraag dan gewoon in behandeling nemen, zelfs als je (zoals in deze recente zaak het geval is) 14 jaar(!!) te laat bent met de aanvraag. Dit betekent ook dat UWV moet beoordelen of er recht bestaat op een WIA-uitkering.

Toch is het verstandig om je aanvraag op tijd in te dienen. Ben je te laat en heb je hier geen goede reden voor? Dan heeft jouw werkgever geen loondoorbetalingsplicht meer en kom je zonder inkomen te zitten. Heb je wel een goede reden (we noemen dit een deugdelijke grond)? Dan moet jouw werkgever het loon wel doorbetalen.

Toewijzing met terugwerkende kracht

Mocht UWV na een laattijdige aanvraag een WIA-uitkering toewijzen dan kan dit met terugwerkende kracht, maar wel tot 52 weken voor de aanvraagdatum. UWV mag hier in bijzondere gevallen van afwijken.

Wetsartikelen

Op deze blog zijn de volgende wetsartikelen van toepassing:

  • Artikel 7:629 lid 11a BW
  • Artikel 7:629 lid 3f BW
  • Artikel 64 WIA lid 11

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!