BLOG
UWV: 85% WIA-aanvragers met long covid krijgt uitkering

UWV heeft zojuist bekend gemaakt dat ongeveer 85% van de zieke werknemers die langdurig klachten heeft overgehouden aan het coronavirus en als gevolg hiervan een WIA-uitkering heeft aangevraagd deze ook heeft gekregen. Het overgrote deel van hen is volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt verklaard (54%), zij ontvangen een uitkering op grond van de regeling WGA 80-100%. In 8% van de gevallen is er sprake van duurzame en volledige arbeidsongeschiktheid waardoor de aanvrager recht heeft op een IVA-uitkering. Zo’n 15% van de aanvragers is afgewezen voor de WIA omdat zij minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn bevonden.

Sinds het begin van 2022 zijn de eerste WIA-beoordelingen gedaan van mensen die als gevolg van corona ziek zijn geworden en langdurig klachten hebben overgehouden. Volgens UWV is dit ook terug te zien in de cijfers: in 2022 is er een flinke stijging te zien. De WIA-uitkeringen die zijn verstrekt aan mensen bij wie corona de hoofddiagnose is zijn tot nu toe goed voor ongeveer 3% van de totale WIA-instroom.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi

Wellicht vind je dit ook interessant!