BLOG
Promotieonderzoek naar gecompliceerde rouwklachten bij baanverlies

De meeste mensen ervaren relatief weinig psychologische stress bij onvrijwillig baanverlies. Toch loopt zo’n 18% van de mensen die onvrijwillig hun werk verliezen vast in gecompliceerde rouwklachten. Deze rouwsymptomen zijn bijvoorbeeld moeite om het verlies te accepteren, problemen om “door te gaan” met leven, woede en bitterheid, een gebrek aan zingeving en identiteitsontwrichting. Zonder de juiste hulp blijven de rouwklachten andere ellende aantrekken. Hierdoor wordt de situatie van de werkzoekende steeds complexer en is het lastiger om passend werk te vinden.

Promovenda, psycholoog en onderzoeker Janske van Eersel deed ruim zeven jaar onderzoek naar rouwklachten bij baanverlies en promoveert morgen aan de Universiteit Utrecht. Met haar proefschrift laat ze zien dat gecompliceerde rouwklachten te onderscheiden zijn van depressieve en angstklachten na baanverlies. Als de gecompliceerde rouwklachten niet herkend en aangepakt worden, kan een opeenstapeling ontstaan van allerlei psychologische en praktische problemen.

De verdediging van het proefschrift zal plaatsvinden op dinsdag 21 juni om 12.15 en kan hier online gevolgd worden.

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!