BLOG
Onderzoek: gevreesd ‘hangmateffect’ bij aanvullende WIA-verzekering onterecht

Een aanvulling op een WIA-uitkering vanuit een verzekering heeft een stimulerend effect op het terugkeren in werk na een langdurige ziekteperiode. De vrees voor het zogeheten ‘hangmateffect’ lijkt op basis van een recente wetenschappelijke studie onterecht. Het onderzoek werd gebaseerd op anonieme data van Robidus – 2.000 werkgevers, 100.000 werknemers en 36.000 WIA-aanvragen – en laat tevens zien dat aanvullings­­verzekeringen voor de WIA weinig impact hebben op het ziekteverloop zelf en dat de kans op herstel zelfs iets hoger is bij aanwezigheid van aanvullende verzekeringen.

Lang werd aangenomen dat hogere uitkeringen voor (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemers een negatief effect zouden hebben op de intrinsieke motivatie om weer aan het werk te gaan. Eerder wetenschappelijk onderzoek gaf namelijk sterke aanwijzingen dat financiële prikkels werkhervatting zouden ontmoedigen. Dit recente onderzoek geeft echter een ander beeld. Helaas is het onduidelijk hoe de data eruitzien die gebruikt zijn. Hierdoor is het heel lastig om een concreet beeld te vormen van het onderzoek.

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!