BLOG
Studie Universiteit Leiden: basisinkomen leidt niet tot afname werkbereidheid

Een basisinkomen leidt er niet toe dat de bereidheid om te werken bij mensen afneemt. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden na een reeks gedragsexperimenten. Uit hun studie blijkt wel dat mensen die een basisinkomen krijgen een baan zoeken die beter bij hen past. Het kan betekenen dat de veiligheid van een basisinkomen mensen de ruimte geeft om het soort werk te selecteren dat goed past bij hun persoonlijke houding, motivatie en belastbaarheid.

Er zijn op basis van dit en andere onderzoeken vooralsnog geen redenen om aan te nemen dat mensen passief worden als ze een basisinkomen ontvangen. Alle tot nu toe bekende experimenten laten zien dat mensen over het algemeen actiever worden en hun talenten gerichter benutten.

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!