BLOG
Dit moet je weten over de WIA en de kinderopvangtoeslag

Mensen die een WIA-uitkering ontvangen maar niet deelnemen aan een re-integratietraject zoals ‘Werkfit’ of ‘Naar Werk’ hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Dit is het gevolg van een bepaling in de Wet kinderopvang. De kinderopvangtoeslag eindigt in dit geval drie maanden na de laatste werkdag.

Wie met deze situatie te maken krijgt kan een Sociaal Medische Indicatie (SMI) aanvragen bij de gemeente. Een Sociaal Medische Indicatie (SMI) is een vangnetregeling die gemeenten de mogelijkheid geeft om gezinnen tijdelijk financieel te ondersteunen in de kosten van de kinderopvang als zij door bepaalde medische of sociale omstandigheden tijdelijk niet in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag. De aanvraag kun je zelf doen of laten doen door een hulpverlener of kinderdagverblijf. Na de aanvraag neemt de gemeente binnen acht weken een beslissing. In de praktijk merk ik dat deze regeling erg onbekend is, ook onder (zorg)professionals.

Bij de meeste gemeenten kom je in aanmerking voor een SMI indien:

  • Er binnen jouw huishouden sociaal medische problemen zijn waardoor je tijdelijk niet of onvoldoende voor een kind kan zorgen;
  • Kinderopvang nodig is voor de verdere ontwikkeling van je kind;
  • Jij en een eventuele partner geen andere vergoeding voor de kinderopvangkosten krijgen, zoals kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst;
  • Er geen andere volwassene is die voor het kind kan zorgen

Afbeelding: Tanaphong Toochinda via Unsplash

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht) • Bezwaar en beroep tegen UWV-besluiten • Libido sciendi
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht) • Bezwaar en beroep tegen UWV-besluiten • Libido sciendi

Wellicht vind je dit ook interessant!