BLOG
[Literatuur] Ik ben er helemaal klaar mee/voor

Marcel van Wiggen, Frits Galle en Gerard Vriens schreven een prettig leesbaar boek met een serieuze boodschap: ‘Ik ben er helemaal klaar mee/voor’. Het gaat over energieverlies in organisaties, de gevolgen hiervan en wat je er aan kunt doen. Ze noemen het dan ook een handleiding voor medewerkers, teams en organisaties die wel wat energie kunnen gebruiken. Het boek, uitgegeven door uitgeverij Haystack, sluit heel goed aan op actuele ontwikkelingen in onze maatschappij, waaronder het stijgende aantal burn-outs, de stijgende WIA-instroom als gevolg van psychische problemen, het thema werkgeluk en de rol van leiders en leiderschap.

De auteurs, managing partners bij trainings- en adviesbedrijf PER4MANCE, onderzochten voor dit boek de energiehuishouding van honderden organisaties en duizenden medewerkers en ontdekten de factoren die van invloed zijn op werkplezier, productiviteit en resultaten. Ze beschrijven verschillende soorten werknemers (dimmers, bruistabletten, in-de-put-denkers en ventieltrekkers) en organisaties (o.a. alarmfase-1-organisaties en knuffelorganisaties) en leggen simpel maar doeltreffend uit wat de gevolgen kunnen zijn van energieverlies. Zo kan energieverlies niet alleen leiden tot productieverlies maar ook tot slaapproblemen, (duur) ziekteverzuim en stijgende maatschappelijke kosten.

Lezers worden getrakteerd op herkenbare voorbeelden en anekdotes maar krijgen ook adviezen om het energieniveau binnen organisaties te verhogen. De aangereikte adviezen en oplossingen zijn realistisch, soms kinderlijk eenvoudig maar kunnen een groot effect sorteren.

Voor wie is dit boek geschreven? Ik denk voor iedereen die werkt, leiding geeft, bestuurt, personeel in dienst heeft of zich beroepsmatig met het thema arbeid bezighoudt en zichzelf een spiegel wil voorhouden. ‘Ik ben er helemaal klaar mee/voor’ lees je in een avondje uit en bevat leuke en grappige tekeningen van striptekenaar Hein de Kort. Aanrader!

Klik hier voor meer informatie of om het boek te kopen

Inhoudsopgave

Inleiding

Hoofdstuk 1
Bruistabletten, ventieltrekkers & meer

Hoofdstuk 2
Hoe organisaties er een potje van maken

Hoofdstuk 3
Wat zijn de consequenties als er niets verandert?

Hoofdstuk 4
Waar lekt de energie?

Hoofdstuk 5
Lekkage 1: De slechte keuzes van medewerkers

Hoofdstuk 6
Lekkage 2: Leidinggevenden die de energie uit hun team zuigen

Hoofdstuk 7
Lekkage 3: Organisaties met energievretende werkwijzen

Hoofdstuk 8
Waar het allemaal om draait

Hoofdstuk 9
Hoe organisaties er een succes van maken

Hoofdstuk 10
Aan de slag

Hoofdstuk 11
Als je durft!

Nawoord

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!