BLOG
Lage-inkomensvoordeel (LIV) houdt werknemers gevangen in het minimumloon

Sinds 2017 kunnen werkgevers aanspraak maken op het lage-inkomensvoordeel (LIV), een subsidieregeling die in het leven geroepen is om laagbetaalden (tot 125% minimumloon) aan het werk te houden. Het LIV is een tegemoetkoming van maximaal €2000 per werknemer per jaar die werkgevers kunnen ontvangen voor werknemers met een laag loon die tenminste 1248 uur per jaar werken. Het bruto uurloon mag niet boven de €12,87 komen.

De Groene publiceerde onlangs dit goede artikel over het LIV. Daaruit blijkt dat meer dan 93.000 Nederlandse werkgevers worden gesubsidieerd. In totaal ontvangen zij het Lage-inkomensvoordeel voor zo’n 510.000 werknemers. In 2019 ging het om 632 miljoen euro. Volgens het artikel passen werkgevers de regeling zodanig toe zodat werknemers gevangen blijven in het minimumloon. Als mensen meer gaan verdienen wordt de subsidie namelijk lager of komt hij te vervallen. Veel bedrijven zouden de lonen dus bewust laag houden.

Het LIV wordt gekscherend de Primarkpremie genoemd omdat het kledingbedrijf voor zo’n 40% van de werknemers de subsidie ontvangt.

Bedrijven waaronder Hema, De Bijenkorf, Wibra, Primark, H&M en McDonalds worden via het LIV gesubsidieerd met belastinggeld dat soms via winst naar de eigenaren en aandeelhouders van de bedrijven doorvloeit. HEMA wordt er zelfs van verdacht de onderste loonschalen in te richten met het LIV in het achterhoofd, waardoor de retailer meer LIV ontvangt. Werknemers komen hierdoor nooit boven (110-125% van) het minimumloon en maken dus nauwelijks kans op loonsverhoging. Sommige economen en politici willen daarom van de regeling af, zij vinden het LIV totale verspilling van belastinggeld.

Eerder werd al bekend dat werkgevers de subsidieregeling misbruiken om buitenlandse werknemers tegen lagere loonkosten te laten werken dan Nederlanders. De goedbedoelde regeling pakt helaas weer slecht uit voor de doelgroep waarvoor zij bedoeld is.

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!