BLOG
Geboorteverlof en de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG)

Gaat je partner binnenkort bevallen? Dan heb je sinds dit jaar – op basis van de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) – recht op geboorteverlof die gelijk staat aan eenmaal de wekelijkse arbeidsduur. Dit was voorheen twee dagen. Volgend jaar komt er een wijziging bij.

Vanaf juli 2020 kunnen partners tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. De werkgever betaalt gedurende dit verlof minimaal 70% het loon door, maar ontvangt van het UWV een uitkering die gelijk staat aan 70% van het dagloon.

Het geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen en worden aangevraagd bij de werkgever. Voorwaarde is dat een werknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur per week opneemt. De werkgever mag het geboorteverlof niet weigeren.

De wetgever streeft door de Wet invoering extra geboorteverlof naar een evenwichtigere balans in de verdeling van arbeid en zorgtaken tussen partners.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht) • Bezwaar en beroep tegen UWV-besluiten • Libido sciendi
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht) • Bezwaar en beroep tegen UWV-besluiten • Libido sciendi

Wellicht vind je dit ook interessant!