BLOG
Vijf belangrijke punten om rekening mee te houden bij het bedenken van een bedrijfsnaam

Één van de lastigste dingen die ik als ondernemer heb ondervonden is het kiezen van een goede bedrijfsnaam. Hier zitten namelijk een aantal haken en ogen aan. In dit artikel deel ik enkele handige tips die belangrijk zijn bij het bedenken van jouw bedrijfsnaam.

Tip 1

Je hebt een toffe bedrijfsnaam in gedachten. Check allereerst bij de KvK of deze naam al in gebruik is. Dit kan door het raadplegen van het online register. Is dit niet het geval? Ga dan naar tip 2! Is het wel het geval? Bepaal dan of je deze naam nog wilt gebruiken en check vooral tip 3.

Het hoeft niet altijd een probleem te zijn als een andere partij dezelfde bedrijfsnaam heeft. Dit hangt af van verschillende factoren. Café het Kantoor komt bijvoorbeeld vaker voor. De KvK grijpt echter wel in als bedrijven met identieke activiteiten te dicht bij elkaar in de buurt liggen. Door het vervagen van grenzen en internet kan het zijn dat een ondernemer moeite heeft met het feit dat jij dezelfde naam voert. Als dit zijn bedrijfsvoering en belangen aantast kan dit tot problemen leiden. Voorkom dit en ga op zoek naar een andere bedrijfsnaam.

Tip 2

Check of er al een .nl domein met jouw gewenste bedrijfsnaam geclaimd is. Het is vervelend als jij als bedrijfsnaam verhuiskikker in gedachten hebt en www.verhuiskikker.nl al geregistreerd is. Natuurlijk kun je gebruik maken van andere extensies zoals .com of .info, maar dit is het allemaal net niet.

Check hier of je domeinnaam beschikbaar is en claim hem direct om kapers te voorkomen. Een .nl domein kost je €3,89 per jaar.

Tip 3

Raadpleeg voor de zekerheid altijd het BeNeLux merkenregister. Is jouw gewenste bedrijfsnaam als merk vastgelegd? Dan kun je deze naam niet gebruiken. Ik heb de laatste jaren met ondernemers te maken gehad die vervelende brieven van advocaten kregen en zich met succes beriepen op het merkrecht van hun cliënt. Een vastgelegd merk is beschermd. Daar is niks aan te doen.

Tip 4

Gebruik never nooit het merk van een andere partij. Ga je 2e hands Apple producten verkopen? Maak dan geen inbreuk op het merkrecht van Apple. Refurbishedapple.nl of Appletweedehands.nl mogen echt niet.

Tip 5

Wees terughoudend met een bedrijfsnaam die op de naam van een ander lijkt. Zeker als de bedrijfsnaam van de ander een bekende merknaam is.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi

Wellicht vind je dit ook interessant!