BLOG
WIA- of Ziektewet-uitkering? Zo zit het met inkomsten uit aandelen, valuta en crypto’s!

Steeds vaker krijg ik van mensen met een WIA- of Ziektewetuitkering de vraag hoe het zit met de inkomsten uit investeringen/trading in valuta (forex), crypto’s of aandelen. Zij willen weten welke invloed deze (mogelijke) inkomsten hebben op hun uitkering. In deze blog geef ik daar uitleg over.

Rendement op vermogen

Rendement uit aandelen, valuta of crypto’s valt in beginsel niet onder inkomsten uit arbeid (box 1) maar onder rendement op vermogen (box 3). Het is dus geen inkomen uit werk en woning voor de inkomstenbelasting, maar rendement op vermogen waarboven een bepaald bedrag vermogensbelasting over wordt geheven. Het UWV kijkt alleen naar inkomsten uit arbeid (box 1). Dit betekent dat rendement uit crypto’s of aandelen niet als loon of inkomsten uit arbeid wordt gezien. De gemaakte winst wordt dus niet verrekend met je Ziektewet- of WIA-uitkering.

Box 3 kent in 2022 voor mensen zonder fiscale partner een heffingsvrij vermogen van € 50.650. Met fiscale partner is dit €101.300. Over dit bedrag hoeft geen belasting betaald te worden. Kom je daar boven, dan ga je belasting betalen.

Actief handelen

In bepaalde gevallen kan er m.b.t. beleggen/traden toch sprake zijn van box 1, bijvoorbeeld als je aan crypto mining doet of met extra arbeid bovenop de beleggingsactiviteiten extra inkomsten verwerft. Het is aan de belastingdienst om dit vast te stellen, UWV neemt dit oordeel over. Dit zal voor een ‘hobbybelegger’ niet snel aan de orde zijn.

Hype en risico’s

De laatste jaren is beleggen en traden – valutaparen (forex), CFD’s en crypto’s – erg populair geworden. Veel mensen hopen een graantje mee te kunnen pikken, meestal aangejaagd door alle (opgeklopte) succesverhalen rondom Bitcoin, forex en andere cryptocurrencies. Feit is dat financiële markten grillig, volatiel en onvoorspelbaar kunnen zijn. Tot 90% van de traders maakt dan ook verlies en nieuwe traders zijn meestal binnen enkele maanden hun volledige inleg kwijt.

Een van de gevaren van koersstijgingen van digitale munten, is dat investeerders geneigd zijn massaal de munt in te slaan in de verwachting dat de waarde verder zal stijgen. Als de waarde sterk daalt en de bubbel barst, raken veel mensen in de problemen of in de schulden.
Mathijs Bouman (journalist en econoom)

Zonder enige kennis van de financiële markten traden of beleggen is min of meer speculeren en gokken. Dat kan goed gaan, maar ook mis gaan. Investeer dus alleen geld dat je kunt missen en kies voor een betrouwbare (gereguleerde) broker, anders loop je de kans je geld kwijt te zijn. Pas ook op voor YouTube-, Instagram- of Telegram-scams en robots die automatisch handelen.

Om particuliere traders te beschermen tegen grote en snelle verliezen heeft de EU maatregelen genomen. Zo zijn binaire opties verboden en zijn de hefbomen (leverage) bij forex en CFD’s verlaagd. Ook kunnen particuliere traders niet meer geld verliezen dan ze hebben geïnvesteerd (negative balance protection).

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht) • Bezwaar en beroep tegen UWV-besluiten • Libido sciendi
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht) • Bezwaar en beroep tegen UWV-besluiten • Libido sciendi

Wellicht vind je dit ook interessant!