Een 33-jarige koerier die zijn werkgever en collega’s bedreigde, chanteerde en intimideerde is terecht op staande voet ontslagen. Dit is het oordeel van een kantonrechter van Rechtbank Noord-Holland. De man die in dienst was voor de duur van zes maanden werd na 2,5 maand op staande voet ontslagen.
Een week voor zijn ontslag stuurde de werknemer per Whatsapp de volgende berichten naar zijn werkgever:
“I don care wat You say But My money From My salaris don Joke”
“I fixnidh You”
“I swer”
“I bring all”
“My arme”
“Ny body tot his company”
“And Then You don oay”
“Pay”
“I finfih You”
Ook liet de koerier zijn werkgever weten dat hij de neus van de medewerker van de leasemaatschappij zou breken als een verkeersboete van een andere werknemer op naam van hem zou worden gezet.
De werkgever besloot de man op staande voet te ontslaan. Dit deed hij per WhatsApp en per brief met de mededeling: “De reden voor dit ontslag zijn, zoals wij u ook op 17 december 2017 hebben meegedeeld: Intimidatie van directie, chanteren van het bedrijf, het gebruiken van (soft)drugs vooraf en tijdens het werk, bedreigen van andere collega’s en het bedreigen van de directeur/eigenaar van het bedrijf.”
De ex-koerier was het niet eens met dit ontslag en verzocht de rechter het ontslag op staande voet te vernietigen en de werkgever te veroordelen tot doorbetaling van zijn loon tot het einde van het dienstverband en deze te vermeerderen met het maximum van de wettelijke verhoging op grond van artikel 7:625 BW 1. Voor zover het in geld vastgesteld loon of het gedeelte dat overblijft na aftrek van hetgeen door de werkgever overeenkomstig artikel 628 mag worden verrekend, en na aftrek van hetgeen waarop derden overeenkomstig artikel 633 rechten doen gelden, niet wordt voldaan uiterlijk de derde werkdag na die waarop ingevolge de artikelen 623 en 624 lid 1 de voldoening had moeten geschieden, heeft de werknemer, indien dit niet-voldoen aan de werkgever is toe te rekenen, aanspraak op een verhoging wegens vertraging. Deze verhoging bedraagt voor de vierde tot en met de achtste werkdag vijf procent per dag en voor elke volgende werkdag een procent, met dien verstande dat de verhoging in geen geval de helft van het verschuldigde te boven zal gaan. Niettemin kan de rechter de verhoging beperken tot zodanig bedrag als hem met het oog op de omstandigheden billijk zal voorkomen. 2. Van dit artikel kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken. . Ook stelde de werknemer dat er geen dringende reden voor ontslag op staande voet was, deze niet onverwijldOnverwijld betekent: onmiddelijk. Er mag niet te lang gewacht worden met ontslag op staande voet. is gegeven en dat er geen hoor- en wederhoor heeft plaatsgevonden. Hij stelde zich op het punt dat het ontslag in strijd zou zijn met artikel 7:671 BW.
De in de WhatsApp-berichten geuite bedreigingen werden als dusdanig ernstig opgevat dat van de werkgever niet langer gevergd kon worden de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Vooral de appjes met als inhoud ‘I finfih You’ en ‘That is your option if you don wana more probmem for your life’ en ‘watch out believe me watch out’ mochten als rechtstreekse bedreiging aan het adres van de werkgever worden beschouwd.
Ook vindt de rechter dat de werknemer zijn eigen handelen miskent. Volgens de koerier is het in de koerierswereld namelijk gebruikelijk om op deze wijze te communiceren.
De rechter vindt dat het ontslag op staande voet gerechtvaardigd is. De koerier kan in hoger beroep en is verwijtbaar werkloos en heeft dus geen recht op een werkloosheids-uitkering.
Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2018:9901
Ga op een onderstreept woord staan voor uitleg.