BLOG
Hoog IQ? Meer kans op lichamelijke en psychische problemen

Een recente studie laat zien dat mensen met een hoog IQ een verhoogd risico hebben op psychische en lichamelijke problemen. De studie is gepubliceerd in de journal intelligence van januari/februari 2018.

Opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek dat werd uitgevoerd onder 3715 Mensaleden zijn onder meer dat Amerikaanse hoogbegaafden dubbel zo vaak aan een angststoornis lijden vergeleken met niet-hoogbegaafden. Ook hebben ze 80% meer kans om gediagnosticeerd te worden met ADHD en zelfs 182% meer kans op een stemmingsstoornis. De kans op fysieke aandoeningen zoals allergie (213%), astma (108%) en een auto-immuunziekte (84%) is ook een stuk groter.

[…] This implicates high IQ as being a potential risk factor for affective disorders, ADHD, ASD, and for increased incidence of disease related to immune dysregulation.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat hoogbegaafden een gevoeliger zenuwstelsel lijken te hebben. Hierdoor reageren ze volgens deskundigen o.a. gevoeliger op stoffen, geluiden, licht of prikkels. Zo is het een bekend gegeven dat hoogbegaafden vaker maar ook heftigere bijwerkingen ervaren van medicatie.1 Ook laat het onderzoek zien dat er vaker sprake is van een overmatige stressresponse waardoor het lichaam in een soort blijvende vecht/vluchtmodus blijft staan.

Hoogbegaafden hebben naar verluid vaker last van existentiële depressie, faalangst, verveling, sociale uitsluiting, relatieproblemen en lastige werksituaties dan niet hoogbegaafden. Bij sommigen leidt dit tot psychische en lichamelijke klachten. Ook lijken hoogbegaafden door hun hogere gevoeligheid meer, sneller en vaak gedetailleerder lichamelijke symptomen waar te nemen dan mensen met een gemiddelde gevoeligheid.

1 Slimme patiënt kan lastig zijn voor arts, februari 2014, IHBV.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen en betrokken ondernemer @ Mensar | Mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid • Bezwaar en beroep UWV • Libido sciendi

Wellicht vind je dit ook interessant!