BLOG
Geld verdienen met Herbalife? Vergeet het maar!

Bijna iedereen kent Herbalife en heeft wel eens kennis gemaakt met een mega enthousiaste gebruiker bij wie de Herbalifegedachte religieuze vormen aan heeft genomen. Ieder jaar weer treden er bosjes goedgelovige mensen toe tot de wereld van multilevelmarketing op zoek naar zelfstandigheid en rijkdom. In Nederland is Herbalife een populaire speler op het gebied van afvalshakes en voedingssupplementen.

De Herbalife resellers, zo’n 12.000 in Nederland, heten overigens geen verkopers of distributeurs maar noemen zichzelf voedingscoaches of gezondheidscoaches, wat natuurlijk een stuk mooier klinkt dan wederverkoper. In de praktijk hebben deze ‘coaches’ meestal geen medische of voedingstechnische achtergrond. De huisvrouw uit Klazinaveen met hooguit een diploma van de huishoudschool op zak kan zich mede dankzij support van Herbalife gaan voordoen als voedingscoach of, nog erger, gezondheidscoach. Paradoxaal staat gezondheid helemaal niet centraal bij Herbalife.

Focus

De focus ligt tijdens de Herbalife meetings daarom niet op de producten en medische inzichten maar op het rekruteren van mensen. Het hoofddoel van het systeem is om nieuwe verdelers te werven, waardoor in de hiërarchie van het systeem opgeklommen kan worden. Alle vertegenwoordigers kopen de producten zelf in en verkopen ze door aan nieuwe verkopers (of blijven zitten met partijen poeders). De motivatie van de meeste mensen om zich bij Herbalife aan te sluiten is het behoorlijk bejubelde en opgeklopte verdienschema of vanwege de kortingen bij de inkoop voor eigen gebruik.

Volgens Herbalife hebben ze een netto jaaromzet van 3,2 miljard dollar, als resellers hier kritisch naar zouden kijken dan zouden ze kunnen berekenen dat dit per reseller ongeveer 90 dollar per maand is. Hier gaan de kosten etc. nog van af.

Geen verdiensten

Volgens de cijfers van Herbalife blijkt dat in 2015 88% van de distributeurs niets, noppes, nada betaald kreeg van Herbalife. Het overgrote deel van resellers verdient gewoonweg niets, ondanks al hun inspanningen. Wel verliezen veel mensen geld door reseller, excuus, gezondheidscoach, te worden. Dit is ook de reden dat 90% van de resellers na een jaar stopt met hun verkoopactiviteiten voor Herbalife.[1]

Herbalife geeft zelf in hun (openbare) jaarrapport aan dat een gemiddelde distributeur ongeveer 6 maanden mee gaat en er dan mee stopt. Er is dus geen sprake van duurzame commitment.

Volgens deze betrouwbare statistieken maakt hooguit 0,58% van de resellers winst door de verkoop van Herbalife producten. Meer dan 99% verdient er dus helemaal niets aan. Maar dat maakt de top niet uit. Het bedrijf, dat eigendom is van private investeerders, vaart er dan ook wel bij. Zo blijkt uit jaarverslagen die het bedrijf publiceert.

Slachtoffers

In Amerika wordt Herbalife voor de zoveelste keer onder schot gehouden, dit keer na onderzoek door de New York state senator Jeff Klein. Hij verzamelde meer dan 50 slachtoffers die gemiddeld zo’n 20.000 dollar verloren door zich in te laten met Herbalife, zo meldt de website Bloomberg.[2]

Klein referenced a video by Herbalife CEO Michael Johnson, which he said encouraged Herbalife employees to focus on recruitment.

In Amerika wordt er op dit moment gewerkt aan wetgeving om praktijken zoals die van Herbalife aan te pakken.

Herbalife oprichter nam gezondheid zelf niet echt serieus

Herbalife-goeroe en oprichter Mark Hughes nam gezond leven zelf niet echt serieus! Hij was een zware roker en alcoholist en overleed in 2000 op 44-jarige leeftijd als gevolg van een giftige combinatie van alcohol en Doxepine (tricyclische antidepressiva). Ook werd hij negatief getest op de stof efedrine, een gevaarlijk en inmiddels in ons land verboden middel wat destijds vaak in Herbalife producten voorkwam.[3]

Pas op!

Ben je van plan om Herbalife reseller te worden, lees je dan goed in. Hoewel er op internet veel fantastische verhalen zijn te vinden moet je twijfelen aan de betrouwbaarheid.

Aan wie ga je verdienen als er in elke stad tientallen verkopers zijn? Houd je rekening met het feit dat je belasting moet betalen over je inkomsten en dat je de producten moet aanschaffen?

Update juli 2016

Herbalife heeft een boete van 200 miljoen dollar gekregen wegens misleiding van distributeurs.

Referenties
[1] http://www.factsaboutherbalife.com/former-herbalife-distributors-speak-out/
[2] http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-11/herbalife-faces-new-attack-from-state-senator-seeking-crackdown
[3] http://www.caic.org.au/commercial/Herbalife/herb%20foundebinge.htm

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, mens & organisatie, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!